Wiski -ilta.

Slainte!

Maistuisiko ilta mukavien ihmisten ja mallaswiskin seurassa?

Skotlanti on täynnä upeita maisemia, ystävällisiä ihmisiä, poikkeuksellisen vaikeaa murretta, miehiä kilteissä, säkkipillien ujellusta, omituisen näköisiä lehmiä, hienoja tislaamoita ja loistavia wiskejä.

Tänään on aika tutustua tähän meille vähän tuntemattomampaan maahan ja skottilaisten elämän eliksiiriin, wiskiin ja nimenomaan yhdestä maltaasta valmistettuihin single malt wiskeihin.

Vaikka alkuperäinen idea wiskin tekemisestä ei tulekaan Skotlannista, ovat he jalostaneet tämän jalon tuotteen maun huippuunsa. Skotlannissa on 6 eri wiskialuetta, joidenka tuotteet ovat todellakin toisistaan poikkeavia. Esimerkiksi Islayn saarella tehdyt wiskit ovat voimakkaan turpeisia ja savuisia, kun taas Spey-joen alueella tuotetut ovat makeita, puhtaita ja hienoaromisia.

Skotlannin wiskin tuotantoalueet jaetaan karkeasti Ylä- ja Alamaahan sekä saariin.

Ylämaat (Highland) esim: Dalmore, Dalwhinnie, Glenmorangie ja Glenturret.
Alamaat (Lowland) esim: Glenkinchie ja Auchentoshan.
Speyside esim: The Macallan, Balvenie, The Glenlivet, Glenfiddich ja Knockdhu.
Saariwiskit esim: Highland Park, Scapa, Talisker (Skye), Isle of Jura (Jura) ja Arran.
Islay saari esim: Ardbeg, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ila, Kilchoman (uusi maatilatislaamo, ensimmäinen virallinen pullote julkaistu 9.9.2009), Lagavulin ja Laphroaig.
Port Ellenin tislaamo on lopetettu vuonna 1983.
Cambeltown esim: Longrow ja Springbank.

Skotti-ilta on erittäin miellyttävä tapa päästä hajulle ja myös vähän maulle siitä mitä wiski parhaimmillaan on. Istutaan leppoisasti pöydän ääressä, minä tarinoin Skotlannista ja wiskeistä, näytän valokuvia tislaamoista ja tislausprosessista, ihmisistä, luonnosta ja kuvankauniista taloista. Usko pois, kaksi tuntia menee kuin siivillä. Tämän jälkeen jokainen haluaa päästä käymään kelttiläisten maassa ja ehkä löytää wiskistä elämää sulostuttavan harrastuksen.

SKOTTI-ILTA á la Simodeus on nyt tilattavissa.

Ilta loppuu aina kesken kun on hauskaa, vaikka se kestää noin 2 x 60 minuuttia.


Juontajana ja illan vetäjänä pukeudun tietenkin kilttiin!

© 2020 by Janina Korkia-Aho                                                                                                                                            simo(at)simodeus.fi       0400664774